Aat Veldhoen

Veldhoen groeide op in Amsterdam en leerde het vak van kunstenaar van zijn vader, die eerst reclameschilder was, en later kunstschilder. Veldhoen begon zijn carrière als tekenaar maar al snel vestigde hij zijn naam als vrij kunstenaar. Veldhoen maakt graag gedetailleerde tekeningen en schilderijen van duinlandschappen, zelfportretten, naakte vrouwen en vrijende stellen. Hij leerde veel als stagiair in het Binnengasthuis, waar hij patiënten en operaties tekende.

Van de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, die hij rond 1956 drie keer op rij ontving, kocht hij zijn eerste etspers. Hij begon later rechtstreeks op offsetplaten te tekenen, om de "rotaprints" daarna in een grote oplage te laten drukken. Hiermee wilde hij zijn ideaal vervullen om kunst voor iedereen bereikbaar te maken, 'volksgrafiek' moest het zijn. Op een bakfiets vol prenten reed Veldhoen tussen circa 1964 en 1967 door Amsterdam waar hij grafisch werk voor drie gulden per stuk verkocht. De bakfiets werd ten doop gehouden door Simon Carmiggelt. Door hoge oplages bedierf Veldhoen in zekere zin zijn eigen markt. Zijn etsen, litho's en schilderijen waren in de jaren die erop volgden moeilijk te verkopen.

Ter gelegenheid van Veldhoens zeventigste verjaardag in 2004 exposeerde Museum het Rembrandthuis een verzameling van zijn werk als vrij kunstenaar en tekenaar. Deze werken waren in 2006 ook geëxposeerd in Animaux galerie te Rotterdam. Voor deze gelegenheid werd een zeefdruk gemaakt van het werk 'Verliefd', een zelfportret van Veldhoen met zijn oude liefde Cristi Kluivers dat hij cadeau deed aan zijn nieuwe liefde en echtgenote Hedy d'Ancona. De kunstenaar David Veldhoen is zijn zoon

Blijf op de hoogte!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Recent bekeken

© Copyright Kunstcenter 2019